Telefon: 0728881511

Perle tahitiene

Scurt istoric al perlelor tahitiene

Perlele tahitiene nu sunt doar negre, cum li se spun în mod obișnuit, ci ele au un curcubeu de culori în negrul lor sidefat, ceea ce le face incredibil de frumoase și prețioase.

Perlele tahitiene își iau numele din zona apelor Polineziei Franceze. Acestea sunt o grup de insule în a căror ape au fost găsite perle considerate cu totul speciale în anii 1700. De atunci încoace zona a fost luată cu asalt pentru căutarea râvnitelor perle care împodobeau ținutele caselor regale europene. În 1880, zona a fost trecută ca rezervație naturală protejată cu scopul ca populația de scoici ce produc perle tahitiene să se refacă.

perle tahitiene-laguna

Laguna unde sunt cultivate perlele tahitiene

Vremea exploatării brutale a trecut, urmează o nouă etapă, cea a cultivării perlelor tahitiene. La mijlocul secolului al XX-lea, un bijutier japonez care avea să devină foarte vestit Kōkichi Mikimoto a început experimentarea cultivării stridiile cu buza neagră cu scopul producerii controlate a perlelor tahitiene.

1000 de perle tahitiene au fost cultivate în anii 1960. După cum era firesc, cu multă migală și atenție acordată procesului de cultivare în mediul lor natural, în apele calde ale oceanului care scăldă insulele Polineziei Franceze, în mijlocul recifelor de corali, continuă să se dezvolte culturi de scoici ce produc perle tahitiene.

În ziua de azi perlele tahitiene nu provin doar din zonele insulelor Polineziei Franceze, ci și din diferite zone ale oceanului Pacific, unde s-au dezvoltat o industrie de cultivare a prețioaselor perle.

Modul de formare a perlei tahitiene

Pentru ca o perlă tahitiană să se formeze este necesar un proces de până la trei ani. Doar scoicile mature sunt capabile să producă perle negre specifice.

Fermele de perle tahitiene sunt crescute de obicei în mediile lor naturale, în lagune.

Când scoica cu buza neagră (cum i se mai spune) este matură, i se introduce cu mare delicatețe un corp străin printr-o mică incizie pentru a nu o răni. Astfel, în timp, scoica produce o substanță protectoare precum niște anticorpi ce înconjoară intrusul formând astfel perla. Scoicile care trec cu succes procesul sunt însemnate și sunt ținute în apă într-un mediu prielnic în diferite năvoade.

După o perioadă de câțiva ani scoicile sunt scoase din apă și cu mare grijă, un expert culege frumoasele  perle. În acest proces sunt identificate și scoicile care nu au produs perle. Acesta sunt date la o parte. Cele care au produs însă sunt însămânțate din nou pentru a produce o nouă perlă.

Spre deosebire de alte perle de cultură, perlele tahitiene sunt scoase din scoici nemaiavând nevoie de curățare și lustruire. Ele sunt lucioase și fine în mod natural.

Scoicile pentru perle tahitiene produc doar o singură perlă odată, comparativ cu cele de apă dulce care pot produce și până la 20 perle.

Perlele tahitiene sunt singurelele perle naturale negre de pe pământ, celelalte perle de cultură de culoare neagră sunt determinate prin colorarea apei în care scoica crește perla.

colier perle tahitiene

Amploarea nuanței de negru

Perlele tahitieine au o gamă variată de culori, cum ar fi: albăstrui străveziu, verde spre mov, gri-albăstrui, argintiu, auriu, ciocolatiu. Toate aceste culori sunt determinate natural de către scoică, fără intervenția din partea omului în privința culorii.

culori-perle-tahitiene

Culturile de perle din zona Tahiti sunt foarte mici. Valorificarea perlelor tahitiene este foarte riguroasă și implică o sortare minuțioasă după formă, luciu, culoare, mărime, calitatea sidefului și suprafața perlei.

Evident, cu cât perla este mai rotundă și mai mare cu atât este mai valoroasă. Perlele rotunde sunt cel mai greu de cultivat.

Unele perle tahitiene au culori specifice foarte intense care nu pot fi produse în culturile de perle obișnuite din alte părți ale lumii.

Luciul perlelor tahitiene este măsurat după modul în care lumina este reflectată de perlă. Un luciu puternic arată o perlă foarte valoroasă.

Când evaluăm o bijuterie cu perle tahitiene, mai întâi analizăm luciul și suprafața sidefului perlei. Atunci când ții în mână o bijuterie cu perlă tahitiană vei putea observa unicitatea ei pusă în evidență de reflexiile puternice ale curcubeului pe fundalul negru specific.

Formele perlelor tahitiene sunt multe și variate

trei-perle-tahitiene

După cum știm forma și mărimea sunt doi factori care determină valoarea perlei. Acestea sunt semirotunde, butoni, pară, picătură, baroc, semibaroc, inelată.

Deși perlele rotunde sunt preferate de femeile din întreaga lume, sunt și cele mai rare. Uneori, pentru formarea unei perle rotunde este nevoie de mai mult de doi sau trei ani.

Fără îndoială, un colier cu perle tahitiene este o marcă de diferență pe care ți-o poți oferi pentru toate momentele speciale din viața ta. O investiție într-o bijuterie cu perle tahitiene te înscrie în clubul select al cunoscătorilor, un club al eleganței și al demnității regale.

Cumpără sau rezervă o bijuterie cu perle tahitiene.

Citește și despre cum se îngrijesc bijuteriile cu perle.

Citește și despre perle baroc.

Share this post
  ,


One thought on “Perle tahitiene

  1. Pingback: Perle Akoya. Despre perlele Akoya și ce le face atât de speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *